Excite

Voel je goed met aromatherapie

Geur heeft heel veel invloed op hoe je je voelt. Dat is een handige wetenschap, want dat betekent dat je geur ook kunt gebruiken om je gemoed te beïnvloeden. Bijvoorbeeld om rustig te worden of om uit een dipje te raken. Geur gebruiken om je beter te voelen, noemen we aromatherapie.

Aromatherapie als alternatieve geneeswijze

Officieel is aromatherapie een alternatieve geneeswijze. Het is een behandeling met geuren, in plaats van met medicijnen. De keuze voor een bepaalde geur hangt af van de kwaal of de klacht. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is voor de werking van aromatherapie, zijn veel mensen het er wel over eens dat het in bepaalde gevallen kan werken.

Aromatherapie: geur en olie

Bij aromatherapie wordt niet alleen de geur gebruikt, maar ook de olie zelf. Kleine wondjes kunnen bijvoorbeeld goed behandeld worden met lavendelolie en wie last heeft van voetschimmel of andere schimmels, kan hiervoor een behandeling met tea-treeolie krijgen. Ook klachten als een hoge of juist lage bloeddruk kunnen ver- of geholpen worden met aromatherapie. Respectievelijk met citroenolie of rozemarijnolie. En in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, wordt stress niet met lavendelolie behandeld, maar met heerlijk geurende bergamotolie.

Soorten aromatherapie

Aromatherapie kan op verschillende manieren worden toegepast. De olie kan verstoven worden, maar ook verdampen. Een alternatieve methode is massage met de olie of de olie in bad gebruiken. Tot slot is het nog mogelijk om de olie oraal in te nemen, maar dit kun je beter niet op eigen initiatief doen, aangezien niet alle etherische oliën ook inwendig gebruikt mogen worden. Doe dit dus alleen op advies van je behandelaar.

Aromatherapie thuis

Aromatherapie is - op beperkte schaal - eenvoudig thuis toe te passen. Als je bijvoorbeeld spierpijn of wondjes hebt, of gewoon even heerlijk wilt ontspannen, dan kun je veel baat hebben bij een massage of (stoom)bad met olie. Als je echt ernstige lichamelijke klachten hebt, dan is het verstandiger om eerst een behandelaar te raadplegen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021