Excite

Baard is broedplaats voor bacteriën

  • © Getty Images
Een baard is ontzettend trendy op het moment: het aantal mannen met een baard neemt steeds harder toe. Toch blijkt deze trend niet zo heel erg fris te zijn: volgens experts kunnen bacteriën zich lekker nestelen in een baard, waardoor infecties sneller verspreid worden. Daarmee is het een heus risico voor de gezondheid.

Over het algemeen zitten in baarden meer ziektekiemen dan in ander haar, omdat het stugger is. Daardoor kan gezichtshaar makkelijker vuil en bacteriën opvangen. Bovendien hebben veel mannen met een baard de gewoonte om die baard regelmatig aan te raken. Hierdoor kunnen bacteriën zich ook weer makkelijker naar de mond verspreiden. Volgens microbioloog Dr. Ron Cutler van de Queen Mary Universiteit in Londen is het daarom belangrijk om een baard goed te onderhouden, bijvoorbeeld door die gezichtsbeharing regelmatig te wassen.

Hugh Pennington, professor-emeritus in bacteriologie aan de Universiteit van Aberdeen, zegt dat het allemaal wel mee valt. Volgens hem gaat het om dezelfde bacteriën als die op de huid te vinden zijn. Die zijn volgens hem echter niet problematisch en vormen dus ook geen gevaar voor de gezondheid.

Het soort mag dan niet anders zijn, het aantal lijkt wel te verschillen. Volgens professor Anthony Hilton van de Aston Universiteit worden bij mensen met baarden meer bacteriën aangetroffen. Daarnaast bleken chirurgen met baard die een mondmasker droegen ook meer organismen te verspreiden tijdens het bewegen dan mannen zonder baard of vrouwen. Het hebben van een baard lijkt dus duidelijk invloed te hebben op het aantal bacteriën in het gezicht.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021