Excite

Beschermingsfactor zonnebrandcrème kiezen? Zo doe je dat!

Het is heerlijk om in de zon te zitten. Maar teveel zon is schadelijk voor je huid. Zo kun je verbranden, veroudert je huid sneller en vergroot de je kans op huidkanker. Om toch langer in de zon te kunnen zitten kun je je insmeren met zonnebrandcrème. Welke beschermingsfactor je voor je zonnebrandcrème kiest is afhankelijk van je huidtype en de kracht van de zon.

Huidtype en zonkracht bepalen

Er zijn vier verschillende huidtypes. Deze huidtypes hebben allemaal hun eigen kenmerken en zonkrachtgetal.

Huidtype 1 (zonkrachtgetal 60)

Mensen met huidtype 1 hebben over het algemeen een bleke huid en blond of rood haar. Ze zullen weinig verkleuren in de zon en verbranden snel. Voor deze groep mensen wordt beschermingsfactor 30 aangeraden.

Huidtype 2 (zonkrachtgetal 100)

Met huidtype 2 zul je langzaam verkleuren en vrij snel verbranden. De meeste mensen met dit huidtype hebben een lichte huid en donkerblond of bruin haar. Je kiest beschermingsfactor 15 tot 20 van de zonnebrandcrème.

Huidtype 3 (zonkrachtgetal 200)

Huidtype 4 (zonkrachtgetal 300)

Mensen met een donkere huid verbranden vrijwel nooit en worden snel bruin. Toch is het belangrijk om je huid te beschermen met factor vijf tot tien.

Hoe lang kun je in de zon?

Hoe lang je onbeschermd in de zon kunt, hangt af van je huidtype en de zonkracht. In de zomer verbrand je sneller dan van het winterzonnetje. De zonkracht van vandaag kun je vinden op weeronline.nl/Europa/Zonkracht-Nederland/135. Zoek het zonkrachtgetal op dat bij jouw huidtype hoort en deel dat door de zonkracht.

Stel, je hebt huidtype 2 en de zonkracht is vier. Dan wordt de som 100/4 = 25. Je mag in dat geval tussen 12.00 uur en 15.00 uur 25 minuten zonder bescherming in de zon. Voor 12.00 uur en na 15.00 uur kun je twee keer zo lang. Met zonnebrandcrème kun je deze tijd verlengen. Het aantal minuten dat je onbeschermd in de zon mag, vermenigvuldig je met de beschermingsfactor. Zo kun je uitrekenen hoe lang je beschermd bent!

Blijven smeren

Het is verkeerd gedacht dat je heel de dag beschermd bent met een hoge beschermingsfactor. Zonnebrandcrème slijt namelijk langzaam van je huid af. Kleding, zand en water versnellen dit proces! Ga je dus een dagje erop uit of naar strand? Smeer je dan regelmatig in om je huid optimaal te beschermen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021