Excite

Borstvergroting in de praktijk

Borstvergroting is inmiddels een zeer gangbare vorm van plastische chirurgie. De operatie wordt vrijwel altijd uit schoonheidsoverwegingen gedaan. Er is geen gezondheidsreden om voor een borstvergroting te kiezen, zoals die wel bestaan voor borstverkleiningen. Het taboe op borstvergroting is vrijwel niet meer aanwezig. Per jaar worden er in Nederland ongeveer 3.000 borstvergrotingen gedaan.

Borstvergroting: operatie in de praktijk

Een borstvergroting is een kleine operatie. Er wordt gewerkt met een implantaat: een zakje gevuld met water, siliconengel of een andere stof. De operatie vindt plaats onder gehele verdoving. Door middel van een klein sneetje onder de borst wordt het implantaat ingebracht. De borst wordt als het ware voller gemaakt. De huid komt iets strakker te staan, wat zorgt voor een liftend effect. Tijdens de operatie zal de chirurg geen bestaand weefsel verwijderen. Ook de melkklieren worden behouden, waardoor je nog in staat zult zijn borstvoeding te geven. De hele operatie duurt ongeveer een uur.

Na de borstvergroting

Omdat de wond na een borstvergroting slechts klein is, is de herstelperiode niet lang. De hechting in de borst zal ongeveer een week nodig hebben om weer dicht te groeien, dus het advies is om rustig aan te doen. Na een maand mag je weer sporten. Het implantaat zal langzaam door je lichaam worden omkapseld door bindweefsel, waardoor hij op zijn plek blijft zitten. Als er lekkage ontstaat blijft het vocht door het bindweefsel in de borst. Een borstvergroting is niet levenslang: na 10 tot 15 jaar zal het implantaat vervangen moeten worden. Het is vooraf niet te voorspellen hoe lang het implantaat precies meegaat.

Gevaren borstvergroting

De meest voorkomende bijwerking van een borstvergroting is dat het bindweefsel gaat samentrekken of hard wordt. Ook het gevoel dat de tepel verdwijnt, is niet ongewoon; dit gebeurt in ongeveer 10 procent van de gevallen. Je plastisch chirurg zal je hier beter over informeren. Inmiddels is aangetoond dat siliconengel niet schadelijk is voor het lichaam, mocht het implantaat gaan lekken. Verder zijn er bij zoals bij iedere operatie, risico's dat het litteken gaat ontsteken of dat de genezing niet volgens het boekje verloopt. Goede nazorg is daarom belangrijk.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021