Excite

Denemarken reguleert prijzen kappers

Het rommelt bij de kappers in Denemarken. De Raad van de Gelijke Kansen heeft namelijk beslist dat vrouwen met kort haar bij de kapper niet meer geld horen te betalen dan mannen. Vrouwen met kort haar moeten namelijk veel meer betalen dan een man met kort haar. De redenering dat een vrouwelijke coupe meer tijd en werk vereist gaat hier dus niet op. Tijd voor een prijslijst op basis van haarlengte dus, vindt de Deense raad.

Hetzelfde kapsel

De verontwaardiging begon in februari 2012, toen een Deense vrouw 35 euro moest betalen voor een knipbeurt, terwijl een man met hetzelfde kapsel maar 27 euro betaalde. Gezien haar korte, jongensachtige coupe vond ze het ronduit oneerlijk dat ze meer geld moest neertellen dan mannen met even korte haren. De discussie werd opgepikt en de kapperszaak reageerde dat er nou eenmaal meer producten worden gebruikt voor een damescoupe.

Prijslijst op geslacht

De Raad voor Gelijke Kansen deed onderzoek naar de zaak en gaf de verontwaardigde vrouw gelijk. De prijzen van de kapsalon kwamen niet overeen met het gebruik van producten, maar refereerde puur naar het geslacht van de klant. En dat is in strijd met de Deense wet op geslachtsgelijkheid. Daarin staat “Geen mensen mag een ander mensen direct of indirect discrimineren op basis van geslacht.

Rechtszaak aangespannen

Kappers vinden de uitspraak belachelijk en hebben een rechtszaak aangespannen. De rechter gaat nu bekijken of de prijs niet bepaald kan worden op de basis van de duur van het knippen of de lengte van het haar.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021