Excite

Leer de variaties van eau de cologne

Je kent het vast wel, je stapt de parfumerie in en je wordt overdonderd met een symfonie van verschillende geuren. Waar moet je beginnen? Hoe vind je nu jouw favoriete eau de cologne? Waar moet je op letten bij je keuze en welke variaties in geuren zijn er nu eigenlijk?

Eau de Ccologne?

Eau de cologne is letterlijk vertaald het 'water van Keulen'. Zoals je kunt vermoeden is dit Keuls water niet rioolwater of water uit de rivier, maar een heerlijk parfum dat ooit ontwikkeld is in Keulen. Het is dus eigenlijk een merknaam; een merk van inmiddels meer dan drie eeuwen oud.

Eau de parfum

Hoewel de originele eau de cologne nog steeds bestaat onder de naam '4911 Echt Kölnisch Wasser', bedoelen we tegenwoordig vaak een vorm van een parfum. Eau de cologne heeft vaak een geurpercentage van ongeveer drie procent. Daarnaast zijn de meest gangbare geuren eau de toilette met ongeveer acht procent echte geur en eau de parfum met een geurpercentage van rond de twaalf procent. Een parfum is de sterkste variant met zo'n 15 procent tot 30 procent geurconcentraat. Je zult merken dat naarmate het percentage geur toeneemt, ook de prijs hoger wordt. Hoe meer geurstoffen er in het luchtje zitten, hoe sterker de geur en hoe langer je er van kunt genieten nadat je hem hebt opgedaan. Iets om rekening mee te houden dus!

Hoe kies je jouw eau de cologne of parfum?

Een geur bestaat uit drie bestanddelen. De topnoten zijn dominant de eerste paar minuten. De hartnoten komen als de topnoten zijn vervlogen na ongeveer tien minuten. Dit is het belangrijkste onderdeel van de geur. En de basisnoten die na een paar uur te ruiken zijn. Door deze variaties binnen één geur is het belangrijk de parfum eerst te testen, voordat je hem aanschaft. Immers, in de parfumerie zul je alleen de topnoten ruiken. Daarnaast reageren de geuren met je huid waardoor hetzelfde parfum bij iedereen anders ruikt.

Het beste advies voor de keuze van jouw eau de cologne

Het belangrijkste advies bij het kopen van een geur is om het te testen voor je aanschaf. Vraag in de parfumerie om een tester van jouw favoriete eau de cologne of één van de andere geurvariaties. Parfums kosten erg veel geld en door de unieke samenstelling van elke geur en elk type parfum zijn er erg veel soorten te verkrijgen. Een miskoop ligt dus op de loer!


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021