Excite

Etherische olie: wat is de werking?

Etherische olie is een term die we steeds vaker tegenkomen in de cosmetica, maar ook in sommige alternatieve geneesmiddelen en massageoliën. Het betekent eigenlijk zoveel als een olie die gewonnen is uit planten. Ze zijn dus niet chemisch gemaakt. Etherische oliën zijn vluchtige oliën en dat betekent dat ze snel verdampen. Altijd goed dichtdoen dus, de potjes.

Etherische olie: oorsprong

Etherische olie wordt verwerkt in allerlei producten. Etherische komt van het Griekse woord aither, dat betekent zoveel als 'lucht van de hemel.' De oude Grieken gebruikten hetzelfde woord voor de onderste laag van de kosmos. Soms wordt etherische olie ook wel gespeld als aeterische olie.

Etherische olie winning

Plantaardige olie kan gewonnen worden uit verschillende delen van planten, denk aan de zaden, de bloesem, de vruchten, de bladeren, de stam of de wortels. Soms kan uit dezelfde plant verschillende olie gewonnen worden. Bij bepaalde oliën is veel grondstof nodig om olie te maken. Voor rozenolie bijvoorbeeld, zijn ontzettend veel speciale rozenblaadjes nodig. Sinaasappelolie of dennenolie zijn goedkoper, omdat voor de productie een bijproduct wordt gebruikt. Sinaasappelschillen blijven over nadat er sinaasappelsap is geperst en dennenolie blijft over in de houtindustrie.

Productie etherische olie

De olie uit de grondstof destilleren kan op verschillende manieren. De meestgebruikte methode is stoomdestillatie, waarbij hete stoom door de plantendelen wordt gepompt. De olie verdwijnt met het stoom, maar wanneer water en olie overblijven kan de etherische olie makkelijk gescheiden worden. Voor citrusoliën wordt een droogpersing gebruikt op de schillen. Droog destilleren kan ook, voornamelijk bij harsachtige stoffen. De grondstof wordt langzaam verwarmd, waarbij de olie vrijkomt.

Etherische olie gebruik

Er zijn veel toepassingen van etherische olie. Ze worden voornamelijk gebruikt als smaakstof in de voedingsindustrie, zoals in snoepjes en limonade. Plantaardige olie zit ook in cosmeticaproducten en sommige wasmiddelen en wasverzachters. In de (alternatieve geneesmiddelen) worden etherische oliën ook vaak gebruikt. Sommige mensen geloven dat de oliën een geneeskrachtige werking hebben.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021