Excite

Fytotherapie: behandeling met kruiden

Fytotherapie is een van de oudste vormen van geneeskunde. Bij fytotherapie wordt er kruidentherapie toegepast op de patiënt. Vele kruiden bevatten een heilzame werking en kunnen worden toegepast op diverse ziektebeelden. Fytotherapie wordt steeds meer toegepast binnen de reguliere geneeskunde en er wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de geneeskrachtige werking van kruiden.

Fytotherapie: een natuurlijke geneeswijze

Fytotherapie, oftewel kruidengeneeskunde, is de behandeling van klachten en ziekten met kruiden. De kunst van de kruidengeneeskunde wordt al eeuwen van generatie tot generatie doorgegeven. Fytotherapie vormt de grondslag van de huidige farmacie en wordt in diverse culturen toegepast, zoals de traditionele oude geneeskunde in China.

Plantaardige medicijnen

Binnen de fytotherapie wordt er gebruik gemaakt van geneesmiddelen gebaseerd op plantaardige extracten. De planten kunnen op verschillende wijzen worden bereid. Zo kunnen kruidenpoeders met elkaar worden vermengd, bestaan er heilzame theeën, tabletten, zalven, oliën. Voordat de planten worden verwerkt tot medicijnen moeten ze eerst worden gedroogd. Dit moet onder speciale condities gebeuren om schimmeling te voorkomen. Daarnaast moeten de heilzame stoffen zo min mogelijk verloren gaan. Al na het plukken verandert de biologische samenstelling van een plant. Planten die giftig zijn, moeten zodanig worden bewerkt dat de gifstoffen verdwijnen en alleen de genezende werking overblijft.

Conservering en verdere productie

Om de planten langer goed te houden worden de gedroogde bladeren vaak gemengd met alcohol en water. Hierdoor ontstaat er een opgelost plantenmengsel wat als basis dient voor verdere verwerking. Het alcoholpercentage mag niet hoger liggen dan 20 procent om bederf te voorkomen. De recepten voor de plantenmengsels zijn tot in de kleinste detail vastgelegd, om te voorkomen dat de heilzame werking verloren gaat bij het productieproces.

Internationaal onderzoek naar fytotherapie

Hoewel fytotherapie vaak als tegenhanger wordt gezien van de reguliere farmacie, komt er steeds meer maatschappelijke acceptatie van deze natuurlijke geneeswijze. Internationale wetenschappers doen steeds meer onderzoek naar de werking van fytotherapie en kijken hoe ze de plantaardige medicijnen kunnen onderbrengen in de reguliere farmacie. Er is dan ook steeds meer bekend over de veiligheid en toepassingsmogelijkheden van deze plantmedicijnen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021