Excite

Gespleten lippen voorkomen en genezen

Een vervelende bijkomstigheid van koude dagen zijn gespleten of droge lippen. Niet alleen zien kapotte lippen er niet mooi uit, maar het kan ook nog eens behoorlijk pijnlijk zijn. In dit artikel lees je wat je tegen deze vervelende winterkwaal kunt doen.

Droge lippen voorkomen

De beste preventie van gedroogde lippen is gek genoeg: vocht vermijden. Vaak is een eerste reflex om te likken aan je droge lippen, maar de verlichting is dan van korte duur. De huid van je lippen droogt daardoor juist sneller uit. Blijf ook met je handen van losse velletjes af. Velletjes lostrekken zorgt voor rode plekjes die nog meer opvallen. Bovendien loop je het risico de huid kapot te trekken. Genezing duurt dan nog langer.

Droge lippen verzorgen

Het beste medicijn om droge lippen te behandelen is door vocht buiten te sluiten. Dat doe je door een goede hydratatie van binnenuit. Drink dus veel water en eet gezond. Een vet laagje aanbrengen, bijvoorbeeld lippenbalsem, zal er dan voor zorgen dat je huid zoveel mogelijk vocht vasthoudt.

Lippenbalsem bij lipproblemen

Lippenbalsem komt in veel soorten, zo heb je balsems met een smaakje, met een Uv-filter of met andere eigenschappen die gunstig voor je huid kunnen zijn. Wat betreft de hygiëne is het beter om lippenbalsem op een stick te gebruiken, in plaats van uit een potje. Je vingertoppen bevatten erg veel bacteriën en dat vergroot het infectiegevaar als je lippen barstjes vertonen. Wanneer een lippenbalsem niet goed werkt, probeer dan vetzalfjes zoals Vaseline of Purol Neribas.

Masker voor je lippen

Voor extra verzorging kun je je lippen een verzorgend masker geven met een goede dagcrème of pindakaas. Laat dit een minuutje zitten en haal het er weer af. Baby- of zonnebloemolie, uierzalf en zoutvrije roomboter zijn ook goede alternatieven voor een maskertje als je geen andere zalf in huis hebt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021