Excite

Haar kleuren met henna

Wanneer de eerste grijze haren zich laten zien kan het natuurlijk zijn dat je graag je haar wilt kleuren. Helaas zit haarverf vol chemische stoffen, waardoor je haar op den duur droog en poreus wordt. Gelukkig kun je op een natuurlijke manier permanent je haar kleuren met henna.

Wat is henna?

Henna is een kleurstof die wordt gewonnen uit de hennastruik. Dat is een plant die voorkomt in Noord-Afrika, India en de meeste delen van de wereld daar tussen in. Henna is een rode kleurstof, die per land iets van kleur kan verschillen. Het wordt gebruikt om haar te kleuren, maar ook de bekende hennatatoeages worden met de kleurstof gezet. De kleurmethode wordt al sinds 3500 voor Christus gebruikt, en nog steeds kunnen we er van genieten.

De juiste kleur henna

Omdat iedere henna een eigen kleur heeft, moet je soms een beetje experimenteren voordat je de juiste kleur henna te pakken hebt. Je kunt daarvoor bij bijvoorbeeld de Tuinen of bij de Lush een kant-en-klaar hennamix kopen, maar je kunt ook zelf aan de slag met hennapoeders. Zo kun je andere kleurstoffen toevoegen, waardoor je in feite je eigen haarkleur samenstelt. Voorbeelden zijn de kleurstof indigo (voor een donkerder, minder rood effect) en Sodium Picramate, een chemische toevoeging die het harde rood van henna wat afzacht.

Henna toevoegingen

Als je toch je haar een kleurbehandeling geeft, kun je andere verzorgende Henna toevoegingen doen die het kleurproces niet in de weg zitten. Een voorbeeld is een flinke eetlepel kokosolie voor het geval je droog haar hebt, maar ook een scheutje kamille- of brandnetelthee, sterke koffie, calendula, aloë vera, honing, kruidnagels en azijn zijn voorbeelden van toevoegingen aan de henna die je haar verzorgen tijdens het kleuren.

Henna maken

Nu je de juiste kleur en de eventuele henna toevoegingen hebt klaargezet, is het tijd om de henna te maken. Belangrijk is daarbij dat je uiteindelijk een papje hebt met de dikte van ongeslagen slagroom of Griekse yoghurt; smeerbaar maar niet druppend. Volg zoveel mogelijk de aanwijzingen op de verpakking van de henna. Belangrijk is dat je nooit kokend heet water gebruikt, want dit beschadigt de kleurstoffen in de Henna. Een hennapapje kun je nog een dagje laten ontwikkelen. Warm het voor gebruik wel weer een beetje op.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021