Excite

Wat je altijd al wilde weten over een haartransplantatie

De wetenschap ontwikkelt zich steeds verder en zorgt ervoor dat maar weinig 'schoonheidsproblemen' permanent zijn. Beginnende kaalheid kan bijvoorbeeld tegenwoordig prima opgelost worden met een haartransplantatie. Dat is een behandeling waarbij gezonde haarzakjes worden verplaatst naar een gebied waar minder haarzakjes zitten. Op die manier kan er alsnog haar groeien op die plekken.

Grote kans op succes met een haartransplantatie

Het voordeel van deze methode is dat de kans op succes groot is. Als een haarzakje eenmaal getransplanteerd is, dan blijft die haren produceren. Uiteraard is het daarvoor wel belangrijk dat het haarzakje afkomstig is uit een deel waar veel haar groeit; dan weet je zeker dat het een gezond zakje is. Bij mannen met een kale plek op hun achterhoofd wordt vaak een haarzakje gepakt uit de haarkrans. Daar blijft eigenlijk altijd wel haar groeien. Die haren zijn ongevoelig voor DHT, dihydrotestosteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat haarzakjes afsterven en iemand kaal wordt.

Aantal haren

Natuurlijk ben je er met één haarzakje niet; voor een transplantatie moeten verschillende 'grafts' worden geplaatst. Dat zijn haarzakjes. Het aantal dat nodig is, is natuurlijk afhankelijk van de oppervlakte van het kale deel. Des te kaler je bent, des te meer grafts er nodig zijn om tot een mooi resultaat te komen.

Ook het soort haar is belangrijk; wie krullend haar heeft, heeft vaak veel minder grafts nodig om tot een goed resultaat te komen, dan iemand die vrij dun haar heeft.

Ook iemand met donker haar kan vaak met minder grafts toe dan iemand met licht haar. Tot slot moet altijd gekeken worden naar de hoeveelheid 'donorhaar' dat beschikbaar is voor de haartransplantatie.

Het resultaat van een haartransplantatie

Voor het resultaat van een haartransplantatie heb je wel wat geduld nodig; eerst valt een groot deel van de haren weer uit en dan duurt het enkele maanden voor ze gaan groeien. Pas na een jaar kun je het eindresultaat zien. Wel kun je daar dan voor altijd van genieten, want de haren blijven in de meeste gevallen gewoon groeien.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021