Excite

Haaruitval is geen pretje

Paniek bij haaruitval is niet altijd nodig. We verliezen immers elke dag hoofdharen. Pas als de balans negatief is en je meer haren verliest dan er opnieuw bijkomen, zit je met haaruitval. Bij vrouwen blijft het daar bij. Bij mannen leidt het vroeg of laat tot kaalheid. Is het wondermiddel hiertegen reeds gevonden?

Wanneer spreek je van haaruitval?

Ook anno 2012 is het wondermiddel nog steeds niet in een laboratorium geboren. Op zich is dat heel vanzelfsprekend. Er zijn zoveel oorzaken van haarverlies dat de remedie nooit in één enkel flesje, pilletje, tube, spray, shampoo of ampul kan zitten. Laat je niet letterlijk en figuurlijk iets 'aansmeren'. Gebruik zelf je gezonde verstand en doorprik de loze beloften.

Haaruitval bij mannen

Kaalheid is de schrik van elke man, althans voor zijn 40ste. De medische term voor kaalheid in het algemeen is alopecia. En ook vandaag de dag weet de medische wereld nog steeds niet helemaal waarom mannen kaal worden. Wèl mag je met zekerheid aannemen dat kaalheid erfelijk bepaald is. Wat inmiddels ook een zekerheid is: hoe eerder als man ten prooi valt aan haaruitval, hoe meer kans op volledige kaalheid. De startplekken zijn kruin en haargrens.

Haaruitval bij vrouwen

Vrouwen hebben meer geluk: helemaal kaal worden is voor hen een zeldzaamheid. Het resultaat van haaruitval bij hen is een dunner wordende haardos.

Bij beide geslachten

Haaruitval in de vorm van plekken komt zowel bij de man als bij de vrouw voor. Soms is de oorzaak een schimmelinfectie. Maar ook hier zijn de medici er nog niet helemaal uit welke de oorzaak is. De dramatische uitroepen dat stress of vitaminetekort de oorzaak is, blijkt nog steeds niet bewezen en zelfs onwaarschijnlijk.

Tijdelijke kaalheid of haaruitval

Dat er een tijdje iets mis is met je haardos kan verschillende redenen hebben. De meest bekende en voorkomende: roken, medicijngebruik, zwangerschap, bloedarmoede, chemokuren en alcoholmisbruik. Opdat een arts goed advies kan geven, moet je hem dit wel even melden.

Behandeling?

Men weet inmiddels dat haargroeimiddelen op basis van minoxidil en aminexil van invloed kunnen zijn op de haargroei. Minoxodil zou als eigenschap hebben het kleiner worden van de haarzakjes tegen te gaan. Daardoor kunnen de haarsprieten blijven groeien. Met een pipet breng je het goedje 's morgens en 's avonds in het haar aan. En dan ... geduld hebben.

Op het eerste zichtbare resultaat moet je ommennabij 8 tot 12 weken wachten. Om het product echt een kans op succes te gunnen, moet je het een jaar gebruiken. Enkele bekende merken die iets met haren hebben zijn Kerastase, Panthène, Gliss, L'Oréal, Yves Rocher, Dercos, Hairgrow en Priorin.

De grote middelen: haartransplantatie

Je hebt mannen en vrouwen die absoluut niet met hun kaalheid of dunne haardos kunnen leven. Ze kijken in de spiegel en ergeren zich kapot en zijn doodongelukkig. In dat geval kun je een haartransplantatie overwegen. Daar zijn zowel voor- als nadelen aan. Deze ingreep is niet goedkoop. Vraag ook eerst goed naar mogelijke complicaties, littekens en garanties of althans mogelijke resultaten. Je eigen haar wordt eigenlijk 'verplaatst' van het achterhoofd naar het gebied waar je kalende bent of vindt dat het te dun behaard is.

Vooraleer over te gaan tot de definitieve transplantatie doet men een proefsessie. Daarbij worden zo'n 80 tot 100 haartjes ingeplant, ook wel grafts genoemd. Na enkele weken wordt het resultaat bekeken. Is de 'opbrengst' positief bevredigend te noemen dan volgt stap 2: de eigenlijke transplantatie.

De strijd tegen haaruitval

Haaruitval: wie wordt er blij als hij of zij merkt dat het haar uitvalt? Mensen die er écht mee te maken krijgen, proberen van alles. Zelfs als die haargroeimiddelen behoorlijk wat geld kosten, hebben ze het er voor over. De aller, allerlaatste stap is dan een haartransplantatie. De hamvraag is hoe je vooral mentaal met deze handicap kan omgaan. Geef toe: aan elk lichaam scheelt wel iets...

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021