Excite

Hoge zonkracht vandaag? Zo bescherm je je huid

Zonkracht is een term die je regelmatig voorbij hoort komen op het journaal en in informatie over huidbescherming tegen zonlicht. Maar wat houdt een hoge zonkracht vandaag nou eigenlijk in? En hoeveel zonnebrandcrème moet je smeren om je huid niet te laten verbranden?

Zonkracht?

In de zomer of op onverwacht hete dagen horen we het vaak voorbij komen: er is een hoge zonkracht vandaag. Het is informatie afkomstig van het RIVM: het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, waar onder meer ook smogwaarschuwingen vandaan komen.

Zonkracht is een manier om inzichtelijk te maken hoeveel uv-straling er van de zon komt op het heetste moment van de dag (tussen 12 en 15 uur). Dit wordt vertaald in zogenaamde zonkrachtwaarden op een schaal van 0 tot 10. Bij een zonkracht van 0 zal je huid niet verbranden en bij een zonkracht van 10 verbrand je juist erg snel. Let wel op, de zonkracht hangt niet perse samen met de temperatuur buiten!

Hoge zonkracht

Bij een waarschuwing ‘hoge zonkracht vandaag’, zul je dus extra alert moeten zijn op de kwetsbaarheid van je huid. Afhankelijk van je huidtype moet je met een hoge zonfactor smeren, én regelmatig bijsmeren. De meeste Nederlanders hebben een lichte huid, en kunnen op dagen met een hoge zonkracht (7 tot 8) maar een kwartier onbeschermd in de zon zitten. Het RIVM adviseert dan ook op dagen met een ‘zonkracht-waarschuwing’ nooit zonder zonnebrandcrème in de zon te gaan zitten. Een volledig overzicht van de zonkracht en de tijd die je maximaal onbeschermd in de zon kunt zitten vind je op de website van de Kankerstichting.

Factor zonnebrandcreme

De juiste factor zonnebrandcrème bepaal je eveneens op basis van de zonkracht. Een factor zonnebrandcrème betekent het aantal keren dat je langer in de zon kunt zitten zonder dat je verbrandt. Smeer je met factor 6 dan kun je in plaats van één kwartier, zes keer een kwartier in de zon zitten voordat je verbrandt. Het is dus niet zo dat je met een donkere huid alleen een kleine factor zonnebrandcrème hoeft te gebruiken. Blijven smeren is essentieel.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021