Excite

Jeukende bultjes na het scheren voorkomen

Last van jeukende bultjes na het scheren? De bultjes zijn niet alleen lastig vanwege de jeuk, ze zien er ook nog eens lelijk uit als je in bikini wil. En laat het nou net eens perfect strandweer zijn. In dit artikel lees je een aantal manieren waarop je die jeukende bultjes kunt voorkomen, voor zover je huid dat toelaat.

Beschadigde huid

De jeukende bultjes die je krijgt na het scheren of ontharen, zijn een reactie van een beschadigde huid. Dat kan komen doordat je te snel onthaart, een onscherp mesje gebruikt of simpelweg schurende kleding draagt. Doordat de beschermende haartjes weg zijn, is je huid vatbaar voor allerlei irritatie. Bovendien ligt je huid direct open voor allerlei bacteriën, die je poriën verstoppen en ontsteken.

Scheer mee met haarrichting

Om de huid zo min mogelijk te beschadigen tijdens het scheren, is het belangrijk om te ontharen met de haarrichting mee. Tegen de richting in scheren levert in eerste instantie een mooier resultaat op, maar zeker bij gevoelige huid zoals de bikinilijn levert dat al snel problemen op. De huid beschadigd en ingegroeide haren, harde stoppels en jeukende bultjes zijn het gevolg. Scheer liever een aantal keer met de haarrichting mee en gebruik daarbij een scherp scheermes.

Scherp scheermesje

Een scherp scheermesje is belangrijk om zo glad mogelijk te ontharen, zonder daarbij je huid te beschadigen doordat je hard drukt. Oude botte scheermesjes zijn bovendien een broedplaats voor bacteriën en vuil, die je bij gebruik rechtstreeks loslaat op je gevoelige huid. Op tijd je scheermesje vervangen dus! Zo blijven die jeukende bultjes ook weg.

Goede nabehandeling

Een goede nabehandeling na het scheren is essentieel. Gebruik een gezichtsscrub om je bikinilijn en eventueel oksels te scrubben. Zo verwijder je de dode huidcellen die poriën kunnen verstoppen. Een crème tegen luieruitslag doet ook wonderen voor sommige huidtypen. Je kunt ook luierdoekjes gebruiken na het scheren. Deze hebben vaak een beschermende lotion die de gevoelige huid beschermd en het ontstaan van jeukende bultjes zoveel mogelijk beperkt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021