Excite

Littekens verwijderen, kan dat?

Zichtbare littekens zijn vervelend. Hoewel de meeste littekens met de jaren vanzelf vervagen, kan een beetje hulp soms geen kwaad. Denk daarbij aan speciale crèmes en behandelingen in schoonheidsklinieken. In dit artikel lees je over de cosmetische oplossingen om littekens te verwijderen, zodat je binnenkort weer rondloopt met een gave huid.

Waar krijg je littekens van?

Littekens ontstaan wanneer de huid beschadigt. Dat kan zijn door middel van scheuren, snijden of verbranden. Hevige acne kan littekens achterlaten in het gelaat. De meeste littekens vervagen in de loop van de tijd, omdat je huid zich steeds blijft vernieuwen. Het is daarom vlak na de wondgenezing moeilijk vast te stellen hoe het litteken er uit gaat zien. Zeker in het begin van het genezingsproces kan een litteken erg opvallen door opgezette bloedvaatjes en collageenvezels die de huid bobbelig maken.

Correctie van littekens

Littekens in het gezicht kunnen voor sommige mensen zo'n traumatische last op hun dagelijks leven leggen, dat de cosmetische plastische chirurgie ze kan helpen om littekens minder zichtbaar te maken. Littekens verwijderen lukt helaas bijna nooit helemaal, maar chirurgie kan ze verminderen en vervagen. Soms kan een litteken ook worden verplaatst zodat hij minder opvalt. Er zijn verschillende methoden om littekens operatief te verwijderen. De eenvoudigste manier is uitsnijden en opnieuw hechten. Het uitsnijden gebeurt in fasen, waardoor de wond geleidelijk kan genezen. Een andere gebruikelijke methode is door middel van corticosteroïden-injecties. Het litteken wordt dan van onder de huid opgevuld. Het wordt aangeraden om voor een persoonlijk advies en overige methoden om littekens te verwijderen een arts raad te plegen.

Oppervlakkige littekenverwijdering

Littekens verwijderen kan ook zonder operatie. Een nieuwe methode is door middel van lichttherapie. Dit lijkt op straling die gebruikt wordt bij het permanent ontharen en is pijnloos. Het litteken wordt dan vervaagd. Bij de drogist en homeopathische winkel zijn zalfjes te koop die ook littekens verminderen, denk aan uierzalf, slakkenzalf en littekenzalf. Hoewel de werking van deze middelen niet onomstreden is, is het een goedkope oplossing zonder veel belasting van het lichaam.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021