Excite

Wat is een lymfedrainage?

Lymfedrainage is een massage om afvalstoffen te verwerken in het lichaam. In principe doet het lichaam dit automatisch. Het lymfestelsel kan echter verstoord zijn om allerlei redenen zoals een ziekte of blessure. In dat geval kan je last krijgen van allerlei klachten. Voor welke lichamelijke klachten is lymfedrainage effectief? En hoe werkt lymfedrainage precies?

Lymfedrainage: massage van lymfevaten

Bij lymfedrainage worden de lymfevaten in het lichaam gestimuleerd door middel van massage. Het zorgt ervoor dat stoffen die niet in het lichaam thuis horen, uit het lichaam gaan. Zulke stoffen zijn eiwitten, bacteriën, overtollig water en andere vreemde cellen. Als deze stoffen te lang in je lichaam zitten, zul je je niet lekker voelen.

Klachten die lymfedrainage kan verlichten

Lymfedrainage kan bij de volgende klachten helpen:

  • Lymfeoedeem
  • Ontstekingen
  • Verzuurde spieren
  • Huidproblemen als acne, puistjes of uitslag
  • Chronisch vermoeidheidssyndroom
  • Fibromyalgie
  • RSI

De bovenstaande klachten kunnen ontstaan als het lymfesysteem niet optimaal zijn werk doet. De massagetechniek van lymfedrainage zorgt ervoor dat het lymfesysteem op gang komt. Door zachte aanrakingstechnieken komt de afvoer van stoffen via de lymfevaten op gang.

De massagetechniek

Eerst wordt ervoor gezorgd dat de lymfevaten vlak onder de huid open gaan. Deze massagetechniek heet de 'drukfase'. Doordat lymfevaten open gaan, kan lymfevocht in de lymfevaten stromen. In het lymfevocht zitten allerlei overtollige stoffen.

Vervolgens worden de lymfevaten gesloten met de massagetechniek de 'drukloze fase'. De afsluiting van de lymfevaten zorgt ervoor dat de lymfe met daarin de afvalstoffen daadwerkelijk afgevoerd kan worden.

Zachte massage

De lymfedrainage is een hele rustige en zachte behandeling. Na een behandeling kan je wat tintelingen voelen. Dat wil zeggen dat er iets gebeurt met de lymfevaten en het lymfestelsel aan het werk is.

Deskundigheid vereist

Een lymfedrainage is niet geschikt voor alle lichamelijke klachten. Daarom is het belangrijk dat je behandeld wordt door iemand die weet wat hij doet. Een deskundige masseur weet welke klachten wel of niet met lymfedrainage behandeld kunnen en mogen worden. Een andere reden voor een deskundige masseur is dat bij een slechte lymfedrainage de klachten juist kunnen verergeren.

Een deskundige masseur:

  • zoekt goed uit wat de oorzaak van je lichamelijke klachten is;
  • erkent de risico's en stuurt je indien nodig door naar een huisarts;
  • geeft jou advies hoe je zelf met je oedeem of lichamelijk klacht om kan gaan zonder het erger te maken.

Een rustige massage

Lymfedrainage is een rustige massage die de afvoer van afvalstoffen stimuleert. Teveel afvalstoffen in je lichaam kunnen leiden tot lichamelijke klachten. Het kan helpen bij klachten als oedeem, pijn, vermoeidheid of huidproblemen. Niet bij alle klachten mag je lymfedrainage toepassen. Daarom is een deskundige masseur essentieel bij lymfedrainage, zodat de klachten niet erger gaan worden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021