Excite

Make-up in EU proefdiervrij

Vanaf 11 maart is het in de Europese Unie verboden om make-up of ingrediënten van make-up op dieren te testen. Daarmee komt er een eind aan de twintig jaar lange lobby van onder andere The Body Shop voor proefdiervrije make-up. De nieuwe regel geldt overigens alleen voor producenten die nieuwe cosmetische producten in de Europese Unie willen verkopen. Producten zoals L’Oréal en andere Franse merken die bekend staat om proefdiertesten, mogen nog gewoon verkocht worden.

Historisch moment

De dierenrechtenorganisatie ‘Cruelty Free International’ spreekt van een historisch moment. “Dit is het resultaat van de twintig jaar die wij campagne voerden. Nu zullen we alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat ook de rest van de wereld volgt,” aldus Michelle Thew, de directeur van Cruelty Free International. In het jarenlange proces heeft de organisatie veel samengewerkt met de winkelketen The Body Shop. Paul McGreevy van The Body Shop voegt in een reactie toe dat deze overwinning slechts het einde is van een hoofdstuk. “De toekomst van schoonheid moet proefdiervrij zijn.”

Alternatieve test-methodes

Het verbod geldt zoals gezegd alleen voor nieuwe cosmetische producten. De nieuwe regel omvat bovendien niet alleen make-up, maar geldt voor alle toiletartikelen, van zeep tot tandpasta en allerlei schoonheidsproducten. De Europese commissie die over het besluit gaat, liet in een persbericht weten dat zij zullen pleiten voor alternatieve test-methodes in alle sectoren. Op dit moment wordt gekeken of geld vrijgemaakt kan worden voor meer onderzoek naar het ontwikkelen van die test-methodes.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021