Excite

Meeëters uitknijpen: wel of niet doen?

Meeëters zijn die gewraakte zwarte puntjes in je huid. Ze ontstaan vaak op een huid waar zich al enkele puistjes bevinden en kunnen tijden blijven zitten. Meeëters zijn vooral te vinden op de gezichtshuid en geven je huid een ruw aangezicht. Maar wat zijn nu meeëters en moet je meeeters uitknijpen?

Wat zijn meeéters?

Meeëters, oftewel comedonen, zijn zwarte puntjes in de huid. Vooral mensen met puistjes krijgen sneller last van meeëters. Meeëters ontstaan op plaatsen in de huid waar veel talg wordt afgescheiden, zoals rondom de neus of op je voorhoofd. Talg is een natuurlijk vet dat door je lichaam wordt afgescheiden ter bescherming van je huid. Talg wordt afgescheiden via de poriën van je huid. Wanneer de poriën echter verstopt raken, kan het talg niet langer naar de huid afvloeien. Het zal hierdoor in de porie blijven zitten. Wanneer het talg in de huid opdroogt en in aanraking komt met lucht, verkleurt het tot een zwarte kleur. Juist omdat meeëters zo diep in de poriën zitten, zijn deze lastig te verwijderen. Je kunt ze daarom beter zoveel mogelijk voorkomen.

Hoe voorkom je meeëters?

Net als met puistjes geldt dat je voor het voorkomen van meeëters je huid goed moet verzorgen. Was elke ochtend en elke avond voor het slapen gaan je gezicht grondig met een facewash en behandel de huid met een goede crème om het vochtgehalte van je huid op peil te houden. Een belangrijke porieverstopper zijn resten van make-up. Verwijder daarom altijd make-upresten van je gezicht en laat het niet een nacht lang op zitten. Verder gelden als basisregels: goed slapen, gezond eten en veel sporten. Heb je toch last van enkele meeëters? Dan kun je eventueel de meeëters uitknijpen.

Meeëters uitknijpen

Aangezien meeëters vrij diep in de huid zitten, kun je meeëters moeilijk uitknijpen. Wil je dit toch proberen? Stoom dan eerst je gezicht, zodat de poriën wijd open gaan staan. Gebruik daarna een gedesinfecteerd pincet om de meeëter voorzichtig uit de porie te drukken. Blijft de meeëter hardnekkig vastzitten? Laat hem dan zitten. Je loopt anders het gevaar om blijvende littekens op te lopen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021