Excite

Welke middeltjes helpen tegen acne?

Gek word je ervan. Is de ene puist net verdwenen, verschijnt er weer een volgende. Je hele gezicht lijkt wel een oorlogsgebied en je voelt je gefrustreerd, maar helaas kan je er zo weinig aan doen. Welke middeltjes helpen tegen acne en geven jou die gladde huid waar jij al jaren naar verlangt?

Wat is acne?

Om acne te bestrijden, is het eerst handig om te weten wat acne nou precies is en waar het uit bestaat. Acne is veelal een erfelijke aandoening waarbij de hormoonbalans verstoord raakt. Mensen met acne hebben een verstoorde talgproductie waardoor poriën sneller verstopt raken met talg. De talg kan niet goed worden afgevoerd naar de huid en hierdoor kunnen er ontstekingen ontstaan. De ontstekingen gaan veelal gepaard met roodheid en kunnen erg zichtbaar zijn voor het oog. Veel mensen schamen zich voor hun acne en willen er het liefst zo snel mogelijk van af. Mensen in de puberteit hebben de grootste kans op acne omdat je hormoonbalans tijdens de puberteit sowieso van slag is. Ook op latere leeftijd kunnen mensen echter last krijgen van de welbekende rode puisten.

Hoe bestrijd je acne?

Omdat acne een erfelijke aandoening is, zal het nooit volledig kunnen genezen. Wel kun je er zoveel mogelijk aan doen om het te voorkomen. Zo kun je proberen om de verstoorde talgproductie tegen te werken door je huid met een parfumvrij reinigingsmiddel te wassen. Zeep droogt namelijk de huid uit, waardoor het nog meer talg zal produceren. Ook parfum irriteert de huid en stimuleert alleen maar de talgproductie.

Heb je toch opeens last van een vervelende puist? Dan kun je proberen om deze met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes te bestrijden. Smeer eens tandpasta op de puist en laat het er enkele uren opzitten. Tandpasta droogt de pukkel uit. Maak je huid daarna wel goed schoon, anders blokkeert de porie nogmaals. Ook met middelen tegen jeugdpuistjes zoals Clean&Clear of Clearasil kun je puistjes voorkomen. Een van de drastisch middeltjes tegen acne is uitknijpen. Je moet hiervoor wel schone handen hebben of een grondig gereinigd pincet.

Medische behandeling tegen acne

Wanneer je echt overmatig last hebt van acne, is het raadzaam om bij je huisarts langs te gaan. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een dermatoloog die samen met jou de acne te lijf kan gaan door verschillende medicijnen. Zo kan het zijn dat hij je een antibioticakuur met een ontstekingsremmende werking voorschrijft. Ook inderm of benzoylperoxide in de vorm van een tablettenkuur zijn zeer effectief, hoewel dit wel een sterke vorm van medicatie is en niet te lang moet worden geslikt. Voor vrouwen kan de Diane anticonceptiepil erg effectief zijn in het bestrijden van acne. Op deze manier zijn er toch een aantal middeltjes om de acne te doen verminderen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021