Excite

Je moet er niet aan denken: een ontstoken piercing

Een piercing kan een prachtig sieraad zijn en een echte kroon op je uiterlijke verschijning, maar een ontstoken piercing is voornamelijk pijnlijk en kan er zeer ontsierend uit zien. In het gunstigste geval voelt de plaats van de piercing alleen dik en pijnlijk aan, in ongunstiger situaties komt er ook pus en andere ellende bij kijken.

Waarom ontsteekt een piercing?

Hoe mooi jij je piercing ook vindt; voor je lichaam is het gewoon een wond. En een wond, daar kunnen ontstekingen bij komen kijken. Het eerste kenmerk van een ontstoken piercing is dan ook zwelling, roodheid en pijn. Ook kan het zijn dat er rondom de piercing een beetje pus te zien is. Wanneer je hier continu met je handen aan gaat zitten friemelen, breng je alleen maar méér bacteriën naar de wond en wordt je ontsteking alleen maar erger. Niet doen dus! Wat doe je dan wél?

Je handen desinfecteren

Om je ontstoken piercing te kunnen verzorgen, heb je uiteraard je handen nodig. Zorg dan wel dat deze gedesinfecteerd zijn, bijvoorbeeld door ze te wassen met antibacteriële zeep. Ook betadinezeep is een aanrader. Pas als je je handen schoongemaakt hebt, raak je je piercing aan. Let er wel op dat je na het wassen met de antibacteriële zeep niet je handen afdroogt aan je vieze handdoek, want dan heeft het desinfecteren totaal geen zin.

De piercing schoonmaken

Een ontstoken piercing maak je liever niet schoon met alcohol of sterilon, omdat je de wond irriteert. Wel kan je betadine, sebamed of zout water gebruiken. Wanneer de ontsteking niet overgaat en/of de ontsteking verergert, zal je toch langs de huisarts moeten. Deze zal je in veel gevallen aanraden om de piercing eruit te halen, zodat de infectie kan genezen. Nadeel is wel dat je dan je piercing opnieuw zal moeten laten zetten, omdat hij dichtgroeit.

Hoe voorkom je een ontstoken piercing?

Ook voor een ontstoken piercing geldt: voorkomen is beter dan genezen. Zeker wanneer je piercing pas gezet is, is het belangrijk om 'm goed te verzorgen. Een goede piercer geeft na het zetten tips en aanwijzingen om de huid rondom je piercing gezond te houden. Ook moet je oppassen dat je niet te vaak met je piercing zit te spelen, en er ook zeker niet aan trekt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021