Excite

Iets nieuws in je oor? Stretch!

De nieuwste rage in het wereldje van piercings en tattoos is de oor stretch. Daarmee wordt het oprekken van de piercinggaten bedoeld, waardoor een groter gat ontstaat. In de meeste gevallen gaat het dan om de oorlellen. Wie dat mooi vindt en wil gaan proberen krijgt hier de nodige informatie.

Je oor stretchen is een langdurig proces

Stretchen is in het Nederlands vertaald rekken of oprekken. Dat laatste is nu precies wat je doet bij een oor stretch. Je rekt je huid rond het gat op door er steeds een grotere oorbel in te stoppen. Dat kan oplopen tot een gat van 12 millimeter.

Oor stretch methode: taperen

De meest gebruikte vorm van stretchen heet taperen en de oorbel waarmee je dat doet heet taper. Dit is een taps toelopend sieraad dat je met behulp van een glijmiddel als vaseline in je piercinggat duwt. Er zijn dus tapers van 1,2 tot 12 millimeter met steeds kleine tussenstappen. De methodiek is als volgt. Als je de taper hebt ingebracht, gaat de huid zich aanpassen aan de grootte van de taper. Hij wordt dus opgerekt. Na een periode van ongeveer een maand is je huid dan aangepast en is je piercing iets groter. Dan wordt het tijd voor een nieuwe, grotere, taper en herhaalt het proces zich. Net zolang tot je het gat hebt dat je wilt.

Hoe werkt het oor stretchen?

Stretchen is dus een kwestie van geduld. Je kunt in een keer je huid over de taper van je uiteindelijke maat trekken, maar dan is de kans op scheuren, bloeden of littekens meer aanwezig. Beter kun je stapje voor stapje taperen. Je hebt dan een taper en een glijmiddel nodig. Daar smeer je de taper en het gat van de piercing mee in. De taper glijdt dan makkelijk in het bestaande gat. Eigenlijk trek je je huid om de taper heen. Het laatste stukje kan moeilijk gaan, maar echt pijn mag het nooit doen. Zeker niet als de taper zit. Om de kleine haarscheurtjes die ontstaan schoon te houden is een badje van zout water dagelijks aan te bevelen. Ook is het verstandig de taper een gedeelte van de dag uit te doen om de doorstroming van het bloed te bevorderen en de huid beter te laten herstellen.

Stretch voor het leven

Wie kiest voor stretchen kiest dat vaak voor het leven. Gewone piercinggaatjes verdwijnen na verloop van tijd, omdat de huid zich ook de andere kant op herstelt. Er is echter een point of no return. Volgens de deskundigen ligt dat bij 6 millimeter. Ga je dus groter dan kan de huid zich niet meer herstellen. Als je er op latere leeftijd toch van af wilt is plastische chirurgie de enige oplossing.

Geduld is een schone zaak

Wie wil gaan stretchen en vraagt wat er nodig is, krijgt als antwoord: "voornamelijk geduld". Om uiteindelijk het gat te krijgen dat je wilt gaan maanden voorbij. Gelukkig kun je de tapers verfraaien met allerlei passende sieraden. Mits je het goed doet is een oor stretch ongevaarlijk en herstelt de huid zich vanzelf. Bedenk echter wel dat je een keuze voor je leven maakt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021