Excite

Een pedicure met Garra rufa visjes

Garra rufa is de naam van visjes die tegenwoordig in spa's een speciale pedicure zijn. Het is natuurlijk wel een raar idee, allemaal visjes die van je voeten eten, maar ze verwijderen dode huidcellen, waardoor je met poezelige zachte voetjes weer naar huis kunt. Een pedicure met Garra rufa is dan ook zeker aan te raden.

Wat is de Garra rufa vis?

De Garra rufa is een visje dat in veel buitenbaden van Turkse spa's te vinden is. Van nature komt de vis ook voor in Turkije en omliggende landen zoals Syrië, Irak en Iran. Je kunt de visjes ook zelf in een aquarium houden, maar hij vereist nogal wat verzorging, waardoor het geen huisdier voor beginners te noemen is. Het is in Turkije verboden om Garra rufa te exporteren, dus zorg dat je een betrouwbare importeur hebt wanneer je de visjes toch graag in huis wil halen.

Hoe werkt een Garra rufa behandeling?

De Garra rufa eet van nature algen die verstopt zitten op rotsen en stenen onder water. Ze zuigen met hun mondjes de rommel weg, zodat ze goed bij hun eten kunnen. Datzelfde principe ligt ten grondslag aan een pedicure met Garra rufa.

De visjes eten de dode en geïnfecteerde deeltjes van de huid, waardoor er alleen gezonde huis achterblijft. Wanneer de Garra rufa de dode cellen wegeten van je voeten, zijn ze dus eigenlijk gewoon op zoek naar eten. De vissen zelf hebben echter geen genezende eigenschappen, waardoor je voor een blijvend resultaat regelmatig terug moet voor een nieuwe behandeling met de visjes.

Huidaandoeningen

Vooral patiënten met huidaandoeningen als psoriasis en eczeem hebben baat bij de Garra rufa behandeling. De vissen worden hierdoor ook wel 'Doctor Fish' genoemd.

Garra rufa verboden?

In sommige landen is een behandeling met Garra Rufa illegaal. Dat heeft te maken met hygiënevoorschriften. Zo schrijven wetten in de Verenigde Staten voor dat apparatuur in spa's goed gereinigd moet zijn. De Garra rufa vissen zijn alleen te duur om na elke behandeling weg te gooien.

In het Verenigd Koninkrijk zijn ook twijfels over de pedicure met Garra rufa. Als de patiënt een wondje heeft zouden virussen zoals HIV verspreid kunnen worden via het water. In Nederland is de methode wel legaal en veel mensen zweren erbij.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021