Excite

Plastische chirurgie mogelijk weer in basispakket

  • © Getty Images
Plastische chirurgie wordt mogelijk weer opgenomen in het basispakket, mits het gaat om een noodzakelijke variant. Daar wil minister Edith Schippers van Volksgezondheid tenminste naar kijken. Schippers verscheen afgelopen maandag in het programma Radar en riep artsen daarin op om met een goed plan te komen, zodat zij dat vervolgens weer kon bekijken. Op dit moment wordt noodzakelijke plastische chirurgie niet meer vergoed via het basispakket.

Tot 2005 was dit wel het geval. Toen is het echter uit het pakket gehaald, omdat bleek dat teveel mensen hier misbruik van maakten. De vergoedingen zouden ook steeds meer gebruikt worden voor operaties die helemaal niet noodzakelijk waren, maar die eerder een cosmetisch doel hadden. Mensen gebruikten de vergoedingen steeds meer om zichzelf te verfraaien, zo vertelt Schippers.

Toen is besloten om de plastische chirurgie maar helemaal uit het basispakket te halen. Inmiddels heeft Schippers dus aangegeven dat ze dat besluit wel opnieuw wil overwegen. Er zijn namelijk veel mensen met een daadwerkelijke noodzaak voor een operatie, die nu benadeeld worden door deze maatregel. Het is echter wel de bedoeling dat er dan een goede afbakening komt van het type ingrepen dat voor een vergoeding in aanmerking komt.

Daarnaast vindt Schippers dat plastisch chirurgen zelf ook een bepaalde verantwoordelijkheid hebben als het gaat om het soort operaties dat ze uitvoeren. Zij moeten meehelpen ervoor te zorgen dat de praktijken niet weer uit de hand lopen. Dat lijkt echter geen enkel probleem te zijn: de sector reageerde direct positief en heeft aangegeven snel met Schippers om de tafel te willen om hier verder over door te praten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021