Excite

Puistjes: gaan ze weg?

We hebben er allemaal wel eens last van gehad, puistjes. Het is een aandoening die vooral voorkomt bij puberende jongeren, maar het is niet uitgesloten dat je er ook op latere leeftijd last van houdt. Een huisarts kan dan eventueel via een doorverwijzing naar een dermatoloog uitkomst bieden met medicinale oplossingen.

Hoe krijg je puistjes?

Of je wel of geen puistjes krijgt, is voor een deel erfelijk bepaald. In de meeste andere gevallen heeft de oorzaak te maken met hormonen die uit balans zijn. Omdat er verschillende redenen zijn waarom mensen deze vorm van acne krijgen, is behandeling op maat noodzakelijk. De combinatie van hormonen en genetica zorgt voor een hogere talgproductie, waardoor de huid gaat glimmen. Iets wat je vaak ziet bij aandoeningen van acne. Daarnaast raken talgklieren door de hoge talgproductie verstopt en kunnen ontstekingen ontstaan. Deze ontstekingen kennen wij als puistjes. De aandoening wordt vaak verergerd als je probeert de puistjes uit te knijpen. Voeding, zoals chocola en friet, heeft niet direct iets te maken met het ontstaan van puistjes.

Hoe behandel je puistjes?

Puistjes kunnen slechts voor een deel voorkomen worden, omdat de aandoening vaak genetisch bepaald is. Bij vrouwen kunnen de hormonale klachten kunnen minder worden als ze aan de anticonceptiepil gaan. Puistjes kunnen via de huisarts of dermatoloog bestreden worden met speciale pH-neutrale en anticomedogene cleansers, tonic en gels, eventueel in combinatie met medicijnen. Moderne bestrijders van acne zijn verschillende lichttherapieën zoals iposomale fotodynamische therapie. Daarbij wordt de acne lichtgevoelig gemaakt door middel van 5-aminolevulinezuur in liposomen. Vervolgens wordt de acne met een speciale lamp behandeld. Een andere, goedkopere lichttherapie is met blauw licht. De resultaten zijn minder goed, maar de methode kan ook bij de schoonheidsspecialist uitgevoerd worden.

Hoe voorkom je puistjes?

Puistjes voorkomen is bijna onmogelijk. Gelukkig hebben mensen met een van nature vettere huid, later minder last van rimpels! Eet gezond met veel verse groente en fruit en drink voldoende water op een dag. Wees voorzichtig zuivelproducten. Een gematigd zonnetje op je huid kan ook wonderen doen; de acne droogt dan een beetje uit en verdwijnt eerder. Gebruik niet te veel producten op je gezicht, de talgproductie kan daardoor gestimuleerd worden. Als je toch puistjes hebt, blijf er dan af met je vingers en nagels. Een geïnfecteerd puistje is altijd nog vervelender om mee rond te lopen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021