Excite

Japanse massage: Shiatsu

Shiatsu is een in Japan ontwikkelde manier van masseren die gebaseerd is op Westerse ideeën over anatomie en fysiologie. De methode is niet wetenschappelijk bewezen, maar ontwikkeld op basis van trial-and-error: proberen en kijken of het effect heeft. Tegenwoordig wordt er wel steeds meer wetenschappelijk onderzoek verricht naar de behandeling en effecten van Shiatsu.

Geschiedenis Shiatsu

Shiatsu is ontwikkeld door de Japanse Tokujiro Namikoshi, en later door zijn zoon Toru Namikoshi. In de jaren vijftig werd Shiatsu erg populair. Toru studeerde chiropraxie in Amerika en breidde zo de klassieke Shiatsu methode van zijn vader uit. Latere beoefenaars van Shiatsu vergeleken de methode met Chinese geneeswijzen en konden daardoor specifiekere behandelmethoden maken gericht op de meridianen of acupunctuurpunten. Hoewel de Japanse Shiatsu alle meridianen gebruikt in de behandeling, wordt bij de Chinese variant van Shiatsu de focus gelegd op de meridiaan waar de klacht is. De Chinese variant van Shiatsu, ook wel Zen shiatsu heeft inmiddels een grote bekendheid in Europa. De Japanse stroming, Namikoshi stijl is veel meer gericht op Westerse anatomische en pathologische theorie. Beide varianten worden nog steeds regelmatig getest en verbeterd.

Shiatsu massage

Een Shiatsu massage heeft bepaalde eigenschappen, waaraan je de Japanse massage kunt herkennen. Ten eerste wordt Shiatsu alleen met de handen gegeven en niet met hulpstukken of andere lichaamsdelen zoals voeten of knieën en ellebogen. Met de vingers, handpalmen en duimen in combinatie met lichaamsgewicht wordt de Shiatsu massage uitgevoerd. Ten tweede zal de masseur alleen druk uitoefenen aan de oppervlakte van het lichaam; hij zal nooit aan de ledematen trekken of wrijven. De derde eigenschap is dat zowel bij de masseur als bij de patiënt de kleding aanblijft.

Bij welke klachten helpt Shiatsu?

Shiatsu staat erom bekend te helpen bij whiplash, migraine en rugpijn, maar het heeft nog veel meer toepassingen zoals menstruatiepijn, spijsverteringsproblemen, verschillende sportblessures en verschijnselen van astma. Dat Shiatsu werkt, staat niet onomstotelijk vast. Na uitgebreid onderzoek in 2006 werd vastgesteld dat er onvoldoende bewijs is om aan te nemen dat Shiatsu effect heeft. De Europese Shiatsu vereniging denkt daar anders over, gebaseerd op eigen onderzoek.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021