Excite

Spataderen verwijderen

Spataderen zijn een volksziekte in Nederland. Maar liefst een kwart van alle Nederlanders lijdt aan deze aandoening. De meeste patiënten zijn vrouwen. Jaarlijks komen er meer mensen bij die last hebben van spataders: ongezond eten en te weinig sporten zijn de grootste risicofactoren als het gaat om spataderen. Verwijderen wordt gelukkig steeds makkelijker.

Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn het resultaat van een slechte doorbloeding in de benen. Diepliggende aders spelen een rol bij het rondpompen van bloed in het been, maar wanneer deze worden afgekneld wordt er druk uitgeoefend op dunne aderen die vlak onder de huid liggen. Deze dunne aders zwellen dan op en verliezen hun functie. Gelukkig wordt de functie overgenomen door andere aders, waardoor de spatader gemakkelijk kan worden verwijderd.

Klachten bij spataders

Kleine spataders zijn niet direct belastend voor de benen, maar op den duur zorgen ze voor onrustige benen gedurende de nacht en een constante bewegingsdrang. Opgezette enkels en een zwaar gevoel in de benen zijn ook veelgehoorde klachten.

Spataderen verwijderen

Er bestaan verschillende manieren om spataderen te verwijderen. Vroeger was dit een hele ingrijpende operatie, maar gelukkig zijn de operaties door nieuwe technieken veel minder belastend geworden. Welke methode gebruikt gaat worden is echter nog steeds afhankelijk van het type spatader. Spataders strippen is een ouderwetse, ingrijpende methode waarbij de spatader in zijn geheel uit het been wordt getrokken. Deze methode wordt bijna niet meer toegepast, enkel op grote, kronkelende aders. Strippen gebeurt onder algehele narcose.

De Müller techniek is een manier om de hele ader te verwijderen met enkel een klein gaatje in de huid. Hier is enkel een plaatselijke verdoving voor nodig. Voor alle traditionele behandelingen geldt dat de patiënt een periode na de operatie steunkousen moet dragen als onderdeel van de behandeling.

Spataderen laseren

De nieuwste techniek op het gebied van spataderen verwijderen is met endoveneuze lasertherapie. Hiermee is het traditionele strippen bijna overbodig geworden. Met behulp van een echo wordt de exacte plaats van de spatader bepaald. Operatief wordt een laserfiberdraad in de spatader gevoerd, waarmee het bloedvat wordt dichtgemaakt. Het afgestorven bloedvat wordt door het lichaam vanzelf verwijderd. De operatie vindt plaats met een kleine verdoving. Na de behandeling moet de patiënt een elastische kous dragen en zoveel mogelijk lopen. Hierdoor wordt de doorbloeding gestimuleerd.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021