Excite

Stamcellen tegen rimpels: het nieuwe botox?

Vrouwen vinden het niet erg om ouder te worden, maar hoeven dat niet terug te zien in de spiegel. Daarom worden er allerlei middeltjes en medische ingrepen bedacht, waarmee de huid en het gezicht een jongere look krijgen. De laatste ontwikkeling is het gebruiken van stamcellen tegen rimpels. Worden stamcellen het nieuwe botox?

Brits bedrijf test stamcellen

Een Brits bedrijf heeft bekend gemaakt tests uit te voeren met stamcellen, waarbij wordt onderzocht of deze cellen kunnen bijdragen aan een verjonging van de huid. Eigen stamcellen van de patiënt worden ingespoten in de rimpels en zo test men of er een antirimpeleffect is. Tot op heden worden vooral niet lichaamseigen stoffen gebruikt om de huid op te vullen, zoals botox. Stamcellen zouden deze functie in de toekomst over kunnen nemen.

Werken stamcellen?

Stamcellen zijn de cellen in het lichaam waarvan allerlei andere lichaamscellen gemaakt kunnen worden. Stamcellen en rimpels houden verband met elkaar, omdat de huid in het verouderingsproces elasticiteit verliest door vermindering van fibroblasten. Door stamcellen in de rimpels te spuiten, zou het lichaam op die plek fibroblasten kunnen aanmaken, zodat er een antirimpelbehandeling ontstaat. Door middel van speciale technieken worden de stamcellen uit het bloed gehaald, en gebruikt als middel voor huidverjonging.

Crème met stamcellen

Naast het inspuiten van stamcellen tegen rimpels, is er al een crème te koop met stamcellen. De gewone huidverzorgende crème is verrijkt met stamcellen, en bleek in onderzoek een gunstig effect te hebben op de vermindering van rimpels. Dit antirimpelwonder bevat dezelfde cellen als in embryo's. De anti-rimpelcrème heeft een stimulerende werking op huidproteïnes zoals collageen en elastine, waardoor rimpels worden verminderd.

Toepassingen van stamcellen

Mogelijk kunnen stamcellen dus rimpels verminderen. Maar stamcellen hebben nog meer eigenschappen. Het onderzoek naar toepassingen van stamcellen beperkt zich niet alleen tot cosmetische toepassingen, maar in de toekomst zouden mogelijk ook hartziekten en artritis worden behandeld met een stamceltherapie. Voordat het zover is, is er nog zeker vijf tot tien jaar onderzoek nodig, zo vinden de Britse wetenschappers.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021