Excite

Hoe kun je je tanden bleken?

De ene heeft van nature gezegend een wit gebit, terwijl de ander zijn of haar best doet om zijn of haar tanden wit te houden. Gelukkig kun je je gebit anno nu een stuk witter maken door verschillende manieren. Een van de mogelijkheden is je tanden bleken. Maar hoe doe je dat?

Mondhygiëne

Voordat je enigszins begint met het bleken van je tanden, hoor je eerst te kijken waarom je tanden zijn verkleurd. Er zijn namelijk bepaalde middelen die niet goed zijn voor je gebit en tandverkleuring veroorzaken, zoals koffie, roken, rode wijn, medicijnen of gekleurd voedsel. Ook inwendige verkleuringen zijn mogelijk, zoals een 'dode' tand. Verzorg je gebit dus goed en poets minimaal twee keer per dag. Er zijn tegenwoordig speciale producten die wittere tanden beloven. Denk aan een whitening tandpasta of mondwater, die kun je ook gebruiken tijdens het poetsen van je tanden of spoelen van je mond.

Zelf je tanden bleken

Bij tanden die al verkleurd zijn, is het dagelijkse gebruik van tandpasta of mondwater helaas niet genoeg. Gelukkig kun je tegenwoordig thuis zelf je tanden bleken met behulp van een thuisbleekmiddel. Dit soort middelen zijn redelijk betaalbaar, maar doordat ze ondermaatse concentraties gebruiken van het middel dat het gebit witter maakt, is de werking lager. Het is sowieso veiliger om je tanden te bleken bij een specialist, aangezien die er meer verstand van heeft en je tanden en tandvlees in optimale staat houdt.

Tanden bleken bij de tandarts

Als je gegarandeerd witte tanden wilt hebben, is het aan te raden om eens een bezoekje te brengen aan de tandarts. Hij of zij beschikt over de nieuwste producten, zoals lasers en uv-lampen. Bij een laserbehandeling worden de tanden behandeld met een gel die door het gebruik van een laser wordt geactiveerd. Ook kan de tandarts een kunststoffen bitje maken van je tanden, die je naar huis meekrijgt. Thuis vul je het met peroxidegel en plaats je het over je tanden voor enkele uren per dag. Deze methodes zijn wel duurder, maar je hebt hierdoor wel sneller en een mooier resultaat.

Nadelen van je tanden bleken

Je tanden bleken neemt veel voordelen met zich mee, zoals een wit gebit, maar helaas ook wat nadelen:

  • het verhoogt de kans op geïrriteerd tandvlees
  • voor een blijvend effect hoor je eens in de twee à drie jaar weer je tanden te bleken
  • de glazuur van je tanden wordt poreuzer, waardoor je gebit sneller verkleurt dan voor de behandelingen

Denk er dus goed over na voordat je je tanden daadwerkelijk laat bleken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021