Excite

Verbrand hoofd door de wintersport

Veel mensen die gaan wintersporten komen terug met een gezonde bruine kleur of een hoofd vol sproeten. Vaak is daar een verbrand hoofd tijdens de wintersport aan vooraf gegaan. Op de piste sta je namelijk vaak de hele dag in de zon. Je brengt veel tijd buiten door en de zon in de bergen is anders dan op zeeniveau.

Zonnekracht in de bergen

De zonnekracht wordt in de bergen versterkt door de reflectie van de zon op de sneeuw en de gezonde, ijlere lucht op hoogte. Samen zorgt dit ervoor dat de zonnekracht in de bergen wel twee keer zo veel kan zijn als op zeeniveau. Een goede bescherming van je hoofd is daarom van cruciaal belang tijdens de wintersport.

Zonnekracht en temperatuur

Een mythe die we meteen moeten ontkrachten is dat zonnekracht en temperatuur iets met elkaar te maken hebben. De warmte of de kou heeft geen verband met de kracht van het zonlicht. Behandel je hoofd tijdens de wintersport dus net zo goed, of beter zelfs, als in de zomer. Vergeet daarbij niet de dunne huid van je lippen en bescherm je ogen met een zonnebril of skibril.

Hoofd insmeren

Voordat je de piste opgaat is het belangrijk dat je hoofd al is ingesmeerd met een zonnebrand. Bij voorkeur een halfuur voor je de zon ingaat. Zo heeft de zonnebrand voldoende tijd om in te trekken. Blijf vervolgens iedere twee uur smeren, bijvoorbeeld op het moment dat je in de lift zit. Handig zijn de combisticks: een kleine tube zonnebrand en een beschermende lippenbalsem in één, die ook nog eens makkelijk in je jaszak past. Deze combisticks zijn speciaal gemaakt voor de hoge zonnekracht tijdens de wintersport.

Combistick test

De wintersportwebsite wintersporters.nl heeft in een test onder verschillende combisticks. Daarbij is niet gelet of de zonnefactor, maar puur op gebruiksgemak. De Piz Buin Mountain Zonnebrand Ski Cream en Garnier Ambre Solaire Zonnebrand UvSki Combi smeren het gemakkelijkst. De doppen draai je er gemakkelijk op en af en de lippenbalsem heeft geen vies smaakje. Beide merken zijn te koop in de meeste wintersport dorpjes. Je combistick alvast in Nederland aanschaffen kan wel schelen in de prijs.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021