Excite

Waarom halen vrouwen vaker een diploma in het hoger onderwijs?

De laatste jaren nemen vrouwen het voortouw als het gaat om studeren in het hoger onderwijs. Is dat een bewijs van grotere emancipatie of zelfs de grotere intelligentie van het vrouwelijk geslacht? Of is er toch iets anders aan de hand? Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat we denken dat vrouwen het hoger onderwijs meer nodig hebben dan vrouwen.

Althans, dat denken ruim 2000 Amerikanen die door het Pew Research Center ondervraagd zijn. Van de respondenten gaf 77% aan te denken dat een vrouw een diploma nodig had om carrière te maken, tegenover slechts 68% die dat dacht over de mannen.

Sinds 1992 zijn er in de Verenigde Staten meer vrouwen dan mannen die een diploma in het hoger onderwijs halen. De kloof die geslagen is, is sinds begin jaren ’90 alleen nog maar gegroeid. Vorig jaar haalde 36% van de vrouwen tussen de 25 en 29 een diploma aan een college of universiteit, tegenover slechts 28% bij de mannen. Onder de zwarte gemeenschap is het verschil zelfs nog groter.

Vrouwen schatten over het algemeen de waarde van hun diploma hoger in. De helft van de vrouwen die afgestudeerd zijn vindt het een goede investering. Bij de mannen is dat slechts 37%. Overigens hebben de vrouwen ook een voordeel: bij 40% van hen werd de opleiding bekostigd door hun ouders. Slechts 29% van de ouders van hun mannelijke tegenhangers waren zo vrijgevig.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021