Excite

Waarom is flossen belangrijk?

Zoals je tandarts zal zeggen is flossen erg belangrijk. Maar waarom eigenlijk? De belangrijkste reden is dat flossen natuurlijk zorgt voor een goede mondhygiëne. Flosdraad komt namelijk op plekken waar je tandenborstel niet gemakkelijk kan schoonmaken. Op die manier kun je gaatjes voorkomen en dat bespaart je een hoop tandartskosten.

Goede mondhygiëne

Een goede mondhygiëne betekent gezond tandvlees en gezonde tanden en kiezen. In de eerste plaats krijg je die natuurlijk door twee keer per dag te poetsen, maar de ruimte tussen je tanden is lastig schoon te maken. Hier komen tandenstokers of flosdraad van pas. Zo kun je alle tandplak en etensresten verwijderen die gaatjes veroorzaken verwijderen. Bovendien verzorg je meteen je tandvlees.

Tandplak weg flossen

Tandplak is een lichtgeel laagje bacteriën en producten van bacteriën dat gedurende de dag op je tanden en kiezen ontstaat. Die bacteriën zijn in principe niet direct schadelijk, wanneer je regelmatig je tanden poetst. Echter niet verwijderde plak kan tandvleesontsteking en gaatjes veroorzaken. Bovendien wordt tandplak hard en kan het verkalken tot tandsteen, wat op den duur je tanden en kiezen zal aantasten.

Flossen leren

Omdat er veel soorten flosdraad zijn, is het handig om te overleggen met je tandarts wat voor jouw gebit het beste materiaal is. De mondhygiëniste kan je helpen om flossen te leren, maar deze tips helpen je vast op weg.

  • Gebruik voor het flossen een flink stuk flosdraad van zo’n veertig centimeter. Wikkel de uiteinden om de middelvinger en hou het flosdaad vast met beide duimen en wijsvingers.
  • Flos niet te hard en gebruik zachte heen en weer gaande bewegingen om de kleine ruimte tussen tanden en kiezen te reinigen.
  • Flos ook tussen tand en tandvlees, maar stop als je weerstand voelt of als het pijn doet. Bloedend tandvlees is normaal, maar zou na enkele weken moeten stoppen als het tandvlees genezen is.
  • Gebruik voor iedere nieuwe tand een nieuw stukje flosdraad.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021