Excite

Waarom stinkt de parfum die je cadeau kreeg?

Erg vervelend: je krijgt een flesje parfum en je vindt het eigenlijk helemaal niet lekker ruiken. En andersom komt het ook voor; je koopt parfum voor je partner en het ruikt veel minder lekker dan je had gedacht. Onlangs is hier onderzoek naar gedaan om te kijken waarom mensen niet zo van de geurtjes houden die ze krijgen.

Lichaamsgeur

Wanneer iemand parfum zoekt, letten ze ondertussen op hun eigen lichaamsgeur. Het is namelijk gebleken dat mensen een parfum zoeken die een aanvulling is op de lichaamsgeur. De geur moet goed te combineren zijn met de eigen lichaamsgeur. Eerder werd altijd gedacht dat parfum juist werd gebruikt om de lichaamsgeur te verdoezelen, maar dat is dus niet helemaal waar.

Het onderzoek

Jan Havlicek, geurexpert aan de Charles University in Praag, heeft twaalf mensen gevraagd mee te werken. In hun ene oksel moesten ze een geurtje spuiten dat ze zelf hadden uitgekozen en in het andere oksel een geur die voor hen is uitgezocht. Het bleek dat iedereen de geur die ze zelf hadden gezocht het lekkerste vond.

Parfum als cadeau

Het is dus erg moeilijk om parfum als cadeau te geven. Wat je wel kunt doen, is vragen welke parfum iemand lekker vindt. Ook kun je kiezen voor een cadeaubon voor een geurtje. Op deze manier kun je toch parfum als cadeau geven en weet je zeker dat het geurtje lekker ruikt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021