Excite

Welke voeding veroorzaakt acne?

Veel mensen weten uit eigen ervaring dat bepaalde voeding een reactie geeft op hun huid. Een lapje varkensvlees eten is bijvoorbeeld bij sommige mensen een garantie om twee dagen later een uitbraak van acne te hebben. Dermatologen erkennen dat voeding een effect heeft op onze huid, maar toch is nog nooit wetenschappelijk aangetoond dat wat je eet, direct acne veroorzaakt.

Voeding effect op acne

Professor in de dermatologie Ellen M. Marmur heeft enkele jaren geleden het boek ‘Simple Skin Beauty’ uitgebracht, waarin ze aantoont dat voeding toch een indirect effect heeft op acne. Ze legt dit uit aan de hand van onze huidcyclus. Onze huid is constant bezig om zich te herstellen, op te bouwen en te vernieuwen. Dat proces kan door bepaalde voeding worden verstoord, waardoor talgklieren en poriën verstopt kunnen raken: het begin van een acne uitbraak.

Voedingsmiddelen die acne veroorzaken

Hoewel voeding maar voor 25 procent een rol speelt bij acne, raadt Marmur toch aan om bepaalde voeding te laten staan, zoals bewerkt vlees en zuivel, chocolade, patat en ander junkfood. Wij hebben een lijst voor je samengesteld met andere voedingsmiddelen die acne kunnen veroorzaken. De grootste veroorzakers van acne zijn in te delen in ongezonde vetten, eenvoudige koolhydraten en over geproduceerde voeding:

 1. 1. Friet
 2. 2. Pizza
 3. 3. Pannenkoeken
 4. 4. Vleesgerechten zoals taco’s en burrito’s
 5. 5. Popcorn
 6. 6. Opwarmmaaltijden
 7. 7. Witbrood
 8. 8. Caffeïne in zowel koffie als frisdrank
 9. 9. Kaas
 10. 10. Hamburgers, of nog erger: cheeseburgers
 11. 11. Blanke worst
 12. 12. Varkensspek en bacon

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021