Excite

Hoe kom je af van wratten?

Wratten zijn het resultaat van een virus. Je herkent ze vaak als harde eeltachtige bobbeltjes onder de voet, op de vingers, of op andere plaatsen in het lichaam. Vooral op de voet kunnen wratten pijnlijk zijn, omdat er dan druk op staat. Vaak gaan wratten vanzelf weer weg, maar omdat ze besmettelijk zijn, kan het soms handig zijn om ze door de huisarts te laten verwijderen.

Voetwratten

Wratten onder de voet worden, net als alle wratten veroorzaakt door het virus HPV. Het virus wordt makkelijk overgedragen via huidcontact, maar niet iedereen met het virus krijgt er wratjes van. Ook als je wratten hebt gehad, kan het zijn dat je nog steeds het virus op je draagt. Voetwratten komen vaak voor, omdat voeten besmet kunnen worden in bijvoorbeeld zwembaden, sporthallen en sauna's. Het virus voelt zich namelijk thuis in vochtige omgevingen. Wanneer je één voetwrat hebt, volgen er vaak meerdere op hetzelfde stukje van de voet. Dit wordt ook wel een mozaïekwrat genoemd. Een besmetting met wratten kun je voorkomen door slippers te dragen in openbare (bad)ruimtes. Als je éénmaal voetwratten hebt, probeer er dan niet aan te zitten. Op deze manier vererger je de aandoening.

Waterwratten

Een andere vorm van wratjes zijn waterwratten. Dit is een aandoening die vooral voorkomt bij kinderen. De wratten zien er anders uit: vaak klein, glad en met een putje in het midden. Het is een vorm van het pok-virus en komen overal op het lichaam voor. Het kind zal op gegeven moment immuun worden voor de waterwratjes, wanneer ze vanzelf weggaan.

Genitale wratten

Wratten kunnen ook voorkomen als seksueel overdraagbare aandoening. De behandeling is gelijk als bij 'normale' voetwratten. In sommige gevallen kunnen genitale wratten baarmoederhalskanker veroorzaken. Het gaat dan om een ander soort virus, waarbij een speciale behandeling door een arts nodig is.

Wratten zelf verwijderen

Wratten kun je laten weghalen bij de huisarts. Vaak is er een wrattenspreekuur, waar de wratjes even kort worden aangestipt met stikstof. Tegenwoordig zijn er ook pakketjes te koop bij de drogist, waarmee je zelf thuis de wratten kunt verwijderen. Bij waterwratten kun je niet deze wrattentinctuur gebruiken, want de huid zal alleen gaan irriteren.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021