Excite

Onderbuikgevoelens? Doe een zwangerschapstest!

Je bent een paar weken over tijd en voelt je anders dan normaal. Je bent al misselijk bij het ontbijt en soms zelfs wat kribbig. Je borsten voelen wat opgezwollen aan en doen pijn als je ze aanraakt. Ergens diep in je buik heb je een vreemd soort voorgevoel. Bevind jij je in deze situatie? Dan zou een zwangerschapstest uitkomst kunnen bieden!

Wanneer doe je een zwangerschapstest?

Als je denkt dat je zwanger bent, wil je natuurlijk boven alles duidelijkheid. Misschien omdat je al heel lang een kindje wil. Misschien juist ook omdat je bang bent dat je ongewenst zwanger bent geworden. In beide gevallen biedt een zwangerschapstest een hele goede oplossing!

Vanaf wanneer kun je een zwangerschapstest uitvoeren?

De zwangerschapstesten die je bij de drogist koopt zijn heel simpel zelf thuis te gebruiken. De meeste zwangerschapstesten kunnen pas worden uitgevoerd op of na de dag van de gemiste menstruatie. Sommige luxere uitvoeringen echter kunnen al vanaf zes dagen voor de verwachte menstruatie worden toegepast.

Hoe gebruik je een zwangerschapstest?

De meeste zwangerschapstesten kennen het volgende stappenplan:

  1. Vang wat urine op in een schoon bakje
  2. Houd de tip van de test 5 tot 10 seconden in de urine
  3. Controleer of de urine door de test wordt opgenomen
  4. Leg de test neer op een plat oppervlak
  5. Na ongeveer 5 minuten kun je de uitslag aflezen

De uitslag

Voor de doorsnee zwangerschapstest wordt de uitslag weergegeven door een tweetal lijnen: de controlelijn en de testlijn. De controlelijn geeft weer of een test goed is uitgevoerd. De testlijn geeft aan of je zwanger bent of niet. De lijnen zijn als volgt te interpreteren:

  • 1 lijn: niet zwanger
  • 2 lijnen: zwanger

Twijfel je over de uitslag van de zwangerschapstest?

Soms kun je twijfelen of je daadwerkelijk de tweede lijn, de testlijn, ziet staan. Dan is het goed om na twee dagen de test opnieuw te doen en te zorgen dat je van te voren niet teveel drinkt. Teveel drinken verdunt de urine waardoor het zwangerschapshormoon moeilijker te meten valt.

Zwangerschapstest in soorten en maten

Als je een zwangerschapstest wil doen, kun je kiezen uit testen in alle soorten en maten. Op de site sensitest.nl kun je ze vergelijken en bestellen. Bekende merken als Clearblue en Predictor zijn er te krijgen, maar ook veel minder bekende merken als Sensitest en Babi bieden er hun producten aan. Voor ieder wat wils dus en er zijn testen in elke prijsklasse. Weten of je zwanger bent, hoeft gelukkig niet duur te zijn. Vanaf vijf euro weet je al of je de volgende spannende fase van je leven in zult gaan!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021